Lo Crit del Palleter

Lo Crit del Palleter
El palleter Vicente Domenech, patriota valenciá. Cuadro pintat per Joaquín Sorolla

miércoles, 23 de marzo de 2016

L'assessinat de la Llengua Valenciana.

Ix Compromis ara demanant a la Casa Real que demane perdó als valencians pel Decret de Nova Planta. Caldria que mantingueren la boca callada puix són els menys ...recomanables per a solicitar este tipo de coses. Són tant ells com els anteriors governants els que han de demanar perdó pels agravis actuals a la llengua valenciana, per l'imposició política del català i l'anulació política del valencià. La situació d´agravi d´aquell temps no arriba al mateix extrem d´agravi que l´actual. Un agravi actual que té com a únic objectiu borrar del mapa lo valencià i substituir-lo per lo català.
Hui en dia la llengua valenciana torna a estar prohibida.
La llengua valenciana torna a considerar-se una parla vulgar i el català és la "llengua estàndar", lo cult, lo fashion, lo progre, lo que mola més.
Als valenciaparlants se nos tracta d'avergonyir i se nos fa burla per la llengua que parlem. Si no parlem el "normaliTZat", estem parlant mal.
En 1707 era el castellà en el que pretenia substituir al valencià, hui en dia és el català i la sustitució està plenament treballada en l´àmbit educatiu, universitari i en els mijos de comunicació.
Tot és una qüestió política: en 1707 la política borbònica, hui en dia la política pancatalanista representada per la majoria de partits. També molta culpa la tenim la societat dormida, caldo de cultiu i via lliure per a que el catalanisme campe per a on vol.
En 1707 hi havia absolutisme monàrquic, hui en dia tenim una democràcia que no vol que votem la llengua, vol impondre-la.
En 1707 el centralisme cultural era Madrit i Castella, hui en dia Barcelona i Catalunya, el "sumum" de lo cult. Com digué Joan Francesc Mira en les seues patètiques declaracions d´ahir: "per a ser algo els valencians hem de ser procatalans".
En 1707 el castellà se feya necessari en l'administració, hui en dia és el català l'obligatori i espai si no el parles, que no tens accés a cap plaça pública.
Hui en dia l'administració també censura el valencià escrit (normes RACV) i només permet el català. Vege´s censura de Pere Fuset a les Falles, a Ampar Cabrera...
En 1707 se buscà l'anexió del Regne de Valéncia com a provincia espanyola i hui en dia se busca la seua anexió a Catalunya, en la figura fantasmagòrica i fantasiosa dels mal nomenats "països catalans".
El "justo derecho de conquista" militar de 1707, ha passat hui en dia a ser una conquista cultural i política, per la via de la manipulació en diners catalans, perque pareix ser que ací sí que se paguen a traïdors, i se paguen molt be ademés.
Senyors de Compromís, manco demanar explicacions i disculpes a la Casa Real, i més mirar la viga en el propi ull. Encara seguim esperant a que governeu. ¿O és que esteu més pendents d´estar apagant focs interns que ya van cremant el botànic en eixe pacte tripartit vostre?

Tret de Facebook - José Martínez Tub - Valencians. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario