Lo Crit del Palleter

Lo Crit del Palleter
El palleter Vicente Domenech, patriota valenciá. Cuadro pintat per Joaquín Sorolla

domingo, 13 de octubre de 2013

                       Articul de Chimo Lanuza.- Revista SOM, febrer de 2.008

Tot està planificat des de fa molt de temps i les distintes etapes politiques en els distints governants no han fet mes que eixecutar el rol assignat per a cada moment (¡ i nosatres -ingenus- nos pensavem que els ciutadans som capaços de conduir -o reconduir- el desti d'una nacio!).

El moviment parafasciste conegut en el nom de "pancatalanisme" es desenrrolla i s'expandix en Valencia acovilat pel govern igualment fasciste de Franco. Durant tota l'epoca de la dictadura, com era d'esperar, el catalanisme va tindre en Valencia totes les ajudes i vies obertes  per a establir-se sobre tot en l'Universitat i en l'Iglesia per a preparar-se aixina de cara a la seua irrupcio en tota la societat valenciana a través dels especialistes i professionals "formats" (=ideologisats) en les distintes disciplines junt en el catalanisme. D'igual forma, des dels coleges privats de caracter religios i des de les parroquies s'estava procedint de manera similar (de fet, un bon grapat de catalanistes-¡socialistes!- que mes tart intervindrien en politica procedien de coleges religiosos, com per eixemple jesuites). Ya en l'epoca de la restaurada "democracia", el PSPV s'encarrega d'introduir el catala en les escoles i en l'administracio. Despres, el PP te com a missio consolidar-lo en tots els ambits i institucionalizar la catalanisacio del valencià creant -en connivencia, clar, del PSPV- la letal Academia Valenciana de la Llengua.

Durant el franquisme, el poble valencià, desconeixedor de les maquinacions del pancatalanisme i temeros de les formes d'un estat dictatorial i represor, no podía, evidentment, manifestarse o alçar-se ni a favor ni en contra de res.

Ara be, en l'epoca en que governaren els socialistes -que, a mes, proclamaven obertament el seu catalanisme-, el valencianisme si que va tindre l'oportunitat de rebujar tal aberracio, de manera que s'alça, s'organisa, creix i conseguix convertir-se en una veu important en defensa de la personalitat del poble valencià. Una veu a tindre en conte. Pero tot estaba previst.

Quan el govern passa a mans del PP -la mes nefasta de l'historia recent de Valencia-, éste inicia un maquiavelic i destructor proces de divisio, ningunejament, anulacio i neutralisacio del valencianisme en una política de compra-venda, divisio i enfrontament entre els activistes i implicats. No cal dir que, despres de tot aço el valencianisme, a hores d'ara, es un moviment testimonial, descoordinat, descapçat, desnortat, confus, desvertebrat...

Conseqüencia per a la societat valenciana en conjunt: els valencians cada dia i desde l'inconsciencia, estem mes catalanisats. Aixo si: feliços. En l'actual societat-estat de benestar en ple proces globalizador som... ciutadans. I au. ¡Que be! Ni tan sols hem de pensar. Ya ho fan uns atres per nosatres. I estem catalanisats, castellanisats, "yanquinisats"... pero en una TV de plasma, un turismo de cinc portes, una play station, un mp3 o 4... pero feliços. I que vixca el Papa, la guerra de no se a on, la copa d'America i la formula 1... mentres les senyeres han passat a ocupar un raco dels armaris.

Per aço dic que contra el PSPV viviem millor. Com podeu comprobar, soc un bovo nostalgic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario